HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

De term "gehechtheid" wordt geassocieerd met een hechte band tussen een kind en een ouder. Maar in de loop van de tijd hebben psychologen gesuggereerd dat de patronen van de gehechtheid van een kind aan een significante volwassene licht kunnen werpen op gedragspatronen van volwassenen in romantische relaties

HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

Vooral mensen met een veilige vorm van gehechtheid hebben meer kans om gelukkig te zijn in een paar. Daarentegen hebben mensen met een vermijdende hechting de neiging om alleen op zichzelf te vertrouwen en intimiteit te vermijden, terwijl mensen met een angstige hechting een laag zelfbeeld hebben en actief bevestiging van hun eigen betekenis zoeken bij een partner. Het is niet verrassend dat de laatste twee categorieën mensen vaker worden erkend als mensen met een lage relatietevredenheid.

Aan de andere kant was er tot voor kort niet veel bekend over hoe sterk het type gehechtheid iemands seksuele begeerte beïnvloedt. Het was ook onduidelijk of dit effect verschilt afhankelijk van het geslacht en seksuele geaardheid van de persoon.

Laten we het uitzoeken.

HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

Studie

In een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sex & Marital Therapy, onderzochten dr. Kristen Mark, Laura Wawels en dr. Sarah Hunter Murray (ja, dat ben ik!) hoe gehechtheidstype wordt geassocieerd met relatietevredenheid, inclusief het seksuele leven, evenals het niveau van seksueel verlangen.

Onze steekproef bestond uit 955 deelnemers, waarvan 63% cisgender-vrouwen, 31% cisgender-mannen en 6% genderqueer (mensen die zichzelf anders definiëren dan cisgender-mannen en -vrouwen). Wat betreft seksuele geaardheid was 55% van de deelnemers aan de studie heteroseksueel, 20% identificeerde zichzelf als biseksueel, 11% als homoseksueel en 7% als lesbienne. Alle deelnemers beantwoordden vragen over hun gehechtheidstype, seksuele bevrediging, relatiebevrediging en libido.

Aanvankelijk bleek dat vrouwen en genderqueers vaker een angstige gehechtheid hadden dan mannen, en biseksuelen vaker dan heteroseksuelen, maar over het algemeen waren er niet veel verschillen afhankelijk van geslacht en seksuele geaardheid. En in de vermijdende hechtingsgroep waren er helemaal geen significante verschillen, dus we beschouwden de resultaten van het onderzoek als geheel.
Hoe beïnvloedt het type gehechtheid intieme relaties?
Onderzoek heeft aangetoond dat veilige gehechtheid geassocieerd is met een hogere mate van tevredenheid met seksuele en romantische relaties. Terwijl vermijdende en angstige partners minder tevreden waren met deze aspecten van hun leven.

HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

Interessant is dat, hoewel zowel angstige als vermijdende hechtingstypen geassocieerd waren met minder tevredenheid met koppels en seksuele relaties, het de mensen in de eerste groep waren die de meest significante negatieve effecten van hun hechtingstype ervoeren. Het waren de 'mijdende' deelnemers die, zo bleek, de meest negatieve vruchten op deze levensgebieden plukten.

Maar de situatie met het niveau van seksueel verlangen verschilde iets meer merkbaar, afhankelijk van het type gehechtheid. In het bijzonder werd het vermijdende type geassocieerd met een verminderd libido, terwijl het angstige type geassocieerd was met een verhoogd libido. Maar eerlijk gezegd was de mate van verschil relatief klein.

Wat betekent dit voor ons?

In het verleden zijn libido-niveaus in verband gebracht met de kwaliteit van relaties, fysieke gezondheid, sociale normen over seks, eerdere seksuele trauma's, persoonlijke morele overtuigingen, fysieke kenmerken - de lijst gaat maar door. Nu kun je er veilig nog een item aan toevoegen - het type menselijke gehechtheid.

HOE BEVESTIGINGSSTIJL HET SEKSLEVEN BENVLOEDT?

Natuurlijk willen wij, als onderzoekers, helemaal niet het stigma 'pathologie' op gezonde variabiliteit in seksueel verlangen plaatsen. De resultaten van het onderzoek wijzen er echter op dat als je een verminderde interesse in seksuele activiteit of bijna geen interesse in seksuele activiteit bemerkt, het nuttig zal zijn om jezelf af te vragen of je weggaat van je huidige partner vanwege vermijdende gehechtheid.

En in het geval dat verhoogde seksuele interesse een struikelblok wordt in een relatie en zorgen baart, zou het leuk zijn om te kijken of je de neiging hebt om je eigen belang af te meten aan de hoeveelheid liefde die je van een partner ontvangt en seks als een bevestiging van zijn gevoelens voor jou.

Als u uw type gehechtheid begrijpt, zult u met grote waarschijnlijkheid de redenen voor bepaalde verwachtingen van uw intieme leven beter kunnen begrijpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

HEBBEN FEMINISTEN EEN TRAINING OVER SEKS NODIG?

GELUK EN SUCCES: HOE TE COMBINEREN?

FEMINISME IS GEEN HINDER VOOR SEX

NAAR EEN SWINGER CLUB EEN PERSOONLIJKE ERVARING VAN EEN PROFESSIONELE SEXoloog

MANNEN ZIJN VAN MARS, VROUWEN VAN VENUS. HEEFT GENDER INVLOED OP DE SEX-BEHOEFTEN

ALLES KOMT UIT DE KINDERJAREN: WAT HET GEVOLG KAN HEBBEN VAN AUTORITEIT EN DEMOCRATISCH ONDERWIJS

HOE EEN PARTNER IN SEKS TE WEIGEREN ZONDER DE RELATIE TE SCHADE

WAAROM ZOUDEN VROUWEN ORALE SEX TRAINING HEBBEN?

MANNEN NEP ORGASME OOK!